Rijksdag

Verkiezingen per ministerie

Door Paul Henry Moore, 27 juni 2018

Er is afscheid genomen van de vorm van regeren, waarbij er eens in de zoveel jaar (meestal vier) een nieuwe regering wordt gekozen.

Verkiezingen

In het huidige systeem, zoals bij de verkiezingen in Nederland in 2017, is één bepaalde partij winnaar van de verkiezingen. Deze partij wordt gevraagd een kabinet te vormen. De gewonnen partij gaat met andere politieke partijen in gesprek. En daar ligt een probleem. Elke politieke partij heeft zijn eigen verkiezingsprogramma. Bij de gesprekken om een nieuwe regering te vormen moeten er compromissen gesloten worden om tot een akkoord te komen. Dit resulteert vaak in halfbakken oplossingen, waarbij er een visie ontbreekt (die bij de individuele verkiezingsprogramma’s nog wel aanwezig is).

Nadeel compromissen

Omdat er altijd compromissen gesloten moeten worden is het uiteindelijke regeerakkoord vaak niets anders dan het schuiven met potjes. Hier wat erbij, deze groep iets eraf en zo houden we iedereen tevreden. Maar juist dit continue geschuif met potjes geeft onder de bevolking veel onrust en ontevredenheid.

 

Verkiezing per ministerie

In onze ‘perfecte wereld’ bestaat er een geheel ander systeem. Er wordt niet een gehele regering gekozen eens in de vier jaar. Er vinden enkele verkiezingen per jaar plaats voor bepaalde ministeries. De partij met het beste verkiezingsprogramma voor die bewuste ministerie mag deze post voor zes jaar leiden. Het grote voordeel daarvan is dat er geen compromissen gesloten hoeven te worden met andere partijen, maar de visie van de partij die de verkiezingen gewonnen heeft met het beste verkiezingsprogramma voor zes jaar deze visie uit mag werken. Ook de lengte van regeren is verlengd van vier naar zes jaar. Een visie uitwerken is een tijdrovende klus. In de praktijk blijkt dat vier jaar daarvoor te kort is. Je ziet zelfs dat partijen, indien zij hun werk goed doen, meerdere termijnen dienen, wat zorgt voor veel stabiliteit.

President

Eens in de zes jaar vindt de verkiezing plaats van het Ministerie van Algemene Zaken. Dit is de meest belangrijke verkiezing, omdat bij deze verkiezingen ook de nieuwe President wordt gekozen. Ook voor deze post geldt dat de president wordt gekozen voor een termijn van 6 jaar. Hij kan daarna nog 2 keer herkozen worden (dus totaal kan hij/zij 18 jaar aan de macht blijven).

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Praat met ons mee. Zou dit kunnen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *