Goed voorbereid stemmen

Door Paul Henry Moore, 16 september 2020

In het huidige systeem stem je eens in de 4 jaar op je politieke partij van jouw voorkeur. Er zijn veel stemmers die honkvast dezelfde partij stemmen, ongeacht hun programma. Sterker nog, de meeste mensen lezen het hele programma niet. Er wordt eerder op een persoon gestemd, of op een sentiment. Mensen stemmen behoorlijk onvoorbereid.

Of nog erger: er wordt een tegenstem gegeven. Dus we willen niet dat partij A wint en daarom stemmen we op partij B. Of men stemt strategisch. Dat houdt in dat je op een partij stemt die niet jouw eerste keuze is, maar er voor zorgt dat een bepaalde partij wint of juist verliest of een coalitie kan vormen. Het gaat in deze gevallen dus niet om de inhoud.

Al met al gaat het maar zelden over een programma. En als het al over een programma gaat, dan wordt de keuze vaak geleid door populaire nieuwsberichten. Slechts de populaire onderwerpen halen het nieuws en beïnvloeden de stemmers (zoals we bijvoorbeeld gezien hebben bij het vluchtelingenbeleid).

In de nieuwe situatie worden mensen voorbereid op het stemmen. Er wordt eens in de 6 jaar gestemd over een bepaald ministerie, bijvoorbeeld economie. Mensen dienen online teksten te lezen en vragen te beantwoorden. Gemiddeld doet een persoon daar een uur over. Daarna heeft de persoon voldoende informatie om te stemmen. Deze online educatie is niet vrijwillig. Sterker nog, zonder deze tekst gelezen te hebben en de vragen beantwoord te hebben (die er voor zorgen dat je de tekst begrepen hebt), kun je geen stem uitbrengen.

Voor de duidelijkheid: dit is geen stemwijzer. Een stemwijzer stelt jou enkele vragen en aan de hand daarvan wordt er een politieke partij voorgesteld. In de nieuwe situatie wordt in een uur tijd alle politieke ideeën over dat specifieke onderwerp uitgelegd en de verschillen tussen de partijen genoemd. Deze informatie moet de stemmer voldoende input geven om een gedegen besluit te nemen.

Men stemt dus voortaan voor een plan van een politieke partij, niet meer op de persoon. De persoon die het ministerie gaat leiden wordt door de winnende partij aangewezen. Dit voorkomt dat mensen stemmen op een persoon die hen als prettig overkomt. De persoon is echter geheel niet belangrijk, het gaat om het programma.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Praat met ons mee. Zou dit kunnen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *