Multinationals

Einde aan de mega multinationals

Door Paul Henry Moore, 27 april 2018

Megabedrijven hebben een grote invloed in de wereld van vandaag. Sommige bedrijven zijn zo groot, dat hun inkomen hoger is dan in sommige landen. Omdat hun doel meestal niet in het belang is van mensen of het milieu, is de ongebreidelde expansie van die bedrijven een echte bedreiging voor de wereld.

Expansiedrift

Het probleem met deze grote bedrijven is, dat ze altijd willen groeien, wat er ook gebeurt. Ze kopen bijvoorbeeld andere kleinere bedrijven, niet omdat ze dat bedrijf nodig hebben, maar gewoon om een concurrent minder te hebben. Ze fuseren met andere grote bedrijven, gewoon om meer macht te hebben. Het gevaar is de invloed die ze hebben, vooral op politiek en financieel gebied. De grote bedrijven hebben met veel landen afspraken gemaakt over het betalen van belastingen. Soms betalen ze slechts 1,5% belasting, terwijl een kleiner bedrijf 20% betaalt. Niet echt een eerlijke concurrentie. Een ander probleem is dat politici meestal een carrière beginnen bij een groot bedrijf, nadat ze de politiek hebben verlaten. Tijdens hun politieke carrière zullen ze zich twee keer bedenken om in de weg te staan van hun toekomstige baas. Steekpenningen zijn ook een makkelijke manier om te krijgen wat je wilt. Kortom, de megabedrijven hebben veel te veel macht.

 

Maximalisatie

Al die problemen liggen in het verleden in onze ‘perfecte wereld’. Er is een heel eenvoudige oplossing. We maximaliseren de omvang van een bedrijf. Wanneer een bedrijf de omzet van 500 miljoen bereikt, of het bedrijf bereikt het totale aantal van 50.000 werknemers, of het bedrijf heeft een product dat 25% van de markt bezit, kan het bedrijf niet meer groeien. Groter mag gewoon niet. Dus of je stopt met groeien, of je splitst het bedrijf op of je verkoopt delen van je bedrijf aan andere partijen. Met deze wet wordt de macht van de bedrijven gereduceerd tot normaal. En natuurlijk geen belastingdeals meer.

Politici en hun carrière

Zoals we al zeiden, beginnen politici vaak een carrière bij een groot bedrijf nadat ze de politiek hebben verlaten. Op die manier zouden ze beïnvloed kunnen worden door de grote bedrijven, omdat de politici iets te verliezen hebben. Maar daar maken we een einde aan. Als je een carrière in de politiek begint, is dat voor het leven! Nu hadden we bijna 200 landen, met al hun eigen politici. Er zijn dus tienduizenden politici in de wereld. Behoorlijk kostbaar zou je kunnen zeggen. Maar in de ‘perfecte wereld’ is er maar één land, de Verenigde Wereld. Dus we hebben maar één politiek systeem. In plaats van meer dan tienduizend politici hebben we er nu maar een paar honderd. Om er zeker van te zijn dat er geen invloed van buitenaf is voor hun carrière nadat ze zijn gestopt als politicus, betalen we ze tot ze dood zijn. Probleem opgelost!

Beurs

De eigenaren van grote bedrijven zijn de aandeelhouders. Op die manier hebben bedrijven genoeg geld om te investeren in een nieuw project. Maar het heeft ook een neerwaarts effect. De aandeelhouders kopen aandelen om één reden: om geld te verdienen. De bestuurders van het bedrijf moeten dus maar één ding doen: geld verdienen. Alle andere doelen staan op de tweede plaats. Geld verdienen is de belangrijkste taak. Dus het welzijn van de werknemers, de kwaliteit van de producten, al deze zaken waren van belang, maar ze staan op een tweede plaats. De kwaliteit van het product moet volgens ons op de eerste plaats komen. Daarom is het belangrijk om alle beurzen af te schaffen. Het is het einde van het grijpen door hebzuchtige mensen.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Praat met ons mee. Zou dit kunnen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *